Източник Дневник Иво Инджов, доцент по журналистика във ВТУ Св. св. Кирил

...
Източник Дневник Иво Инджов, доцент по журналистика във ВТУ Св. св. Кирил
Коментари Харесай

Доцент Инджов в Дневник: Независимо от подбудите си, президентът уцели десетката

Източник " Дневник "  Иво Инджов, доцент по публицистика във ВТУ " Св. св. Кирил и Методий ", специалист е по политически връзки.

 

В член 102, алинея 1 на конституцията е записано, че " в осъществяване на своите пълномощия президентът издава укази, насочва обръщения и послания ". Последните две пълномощия на президента - правото да се обръща към Народното събрание, групи от обществото или нацията, както и по-абстрактното - да насочва послания, на пръв взор са може би най-незначителните. Но единствено на пръв взор, макар че реализирането им зависи от личността на президента, връзките му с ръководещото болшинство и съответния политически миг. Ако президентът, в основата на чиято легитимност е директният избор от жителите, е на мястото си, даже без да е визионер или пълководец и има социална нужда посланията му да бъдат чути, те могат се трансфорат в мощно оръжие за политическа връзка. И за пренареждане на политическия дневен ред.

На знаковия 4 февруари най-малко за трети път в най-новата българска история (след " Боянските ливади " на Желев и сваленото от Плевнелиев доверие от кабинета " Орешарски " поради катапултирането на Пеевски за началник на ДАНС)

стана ясно с каква огромна информационна власт разполага българският президент.

 

Точно в 12 ч по обед в послание към народа Радев подлага на критика извънредно остро държавното управление. За разлика от различен път, когато е порицавал един или различен недостиг в ръководството на ГЕРБ и " Обединените патриоти ", във вторник президентът бръкна надълбоко в раната: " Липсата на воля за промени и за битка с корупцията и разхищенията, методичното тъпчене на закона и морала доведоха България до парализа на цели публични системи и институции без аналог в историята на българския преход. Считано от през днешния ден, публично смъквам доверие от държавното управление, което не работи в полза на българските жители и носи отговорност за острата рецесия в нашето общество. Скъпи сънародници, през днешния ден делението не е сред леви и десни, столица и провинция, а сред порочната власт и милионите честни българи. В битката за отстояването на нашите права аз съм паралелно с вас. "

Президентът илюстрира рецензията си за управническия блокаж с водната рецесия в Перник, превръщането на България в сметище за изгаряне на задграничен отпадък, лобисткото законодателство, повишаването на бедността и неравенството и в други Списъкът можеше да бъде доста по-дълъг, тъй като държавното управление дава богат материал с гафовете си, нерешените проблеми и изборното вдишване на политическа отговорност. След траялото по-малко от пет минути live включване на президента обществените мрежи загряха (в оценъчно-възклицателния поток преобладаваше одобрението), а политици и анализатори захапаха с хъс най-злободневната тематика на деня, а може би и на сезона.

Възможно е президентът да е атакувал фронтално държавното управление

на правилото на фамозната българска сентенция: " Думам ти дъще, сещай се снахо ".

Най-вероятно казаното от Радев има директна връзка с настъплението на основния прокурор Иван Гешев против него. Първо той изиска от Конституционния съд да пояснява до каква степен се простира имунитетът на президента, а незабавно по-късно бяха оповестени СРС-та за Радев, които съгласно видни адвокати са в директно нарушаване на Наказателния кодекс. Те внушават виновност на президента за възпрепятстване на засягащата брачната половинка му инспекция на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Този сюжет се разви на фона на желанието на Радев да внесе в Народното събрание оферти за смяна на конституцията в частта за правосъдната система, които най-вероятно ще целят ограничение на безконтролната власт на основния прокурор. Публична загадка е, че сегашният, както и предходният обвинител №1 са любимци на ръководещите.

 

Няма по какъв начин изявата на Радев да не е и калкулиран PR ход в светлината на разумното съмнение, че той ще се кандидатира за втори мандат. Ако го направи, има огромна възможност да го завоюва, без значение кой ще излезе против него, даже да е Борисов, който също е военачалник. Макар че министър председателят към този момент изрично отхвърля опцията да влезе в борбата за най-престижния пост в републиката. Може би би трябвало да му се доверим - след близо 20 години по върховете на страната, от които съвсем половината отпред на държавното управление, той сякаш е откровен в заявките си, че ще се отдаде на партийното строителство след края на третия си премиерски мандат.

По-малко евентуално е президентът да насочва обръщение за образуването на нов политически план

макар някои негови двусмислени изказвания по тематиката през последните години. Оглавяването на партия или придвижване е най-сигурният път към политическата маргинализация, както демонстрира опитът на негови прародители.

Независимо от подбудите на Радев за обръщението към народа, то уцели десетката. Дори да вземем единствено най-пресните кавги - безводието в Перник и близките села, което се трансформира в невиждана рецесия за страна - членка на Европейски Съюз, и въпросът с невнесените в бюджета половин милиард лв. от такси на двете " национални " лотарии. Те приказват за нещо, чиито последствия средностатистическият българин изпитва ежедневно на своя тил - неспособността, а най-вероятно умишленият отвод на контролните държавни органи да защитят публичния интерес. В името на партийни, корпоративни или частни цели.

Доказателство, че Радев е засегнал жив нерв на управническото тяло, е ядовитата реакция на премиера Борисов, който се опита да контраатакува президента за снетото доверие. " Не ни е избирал Радев, изявлението му е на разединител на нацията ", сподели министър-председателят. Той означи и нещо може би още по-важно: " Прокуратурата е рисково да атакуваш, по тази причина си търсиш различен зложелател, с цел да отклоняваш. " Със сигурност прокуратурата е третият връх в

неравностранния триъгълник президент - държавно управление - държавно обвиняване.

В него обаче играчите, обратно на модела на разделянето на управляващите, са групирани в съответствие 2:1.

На фона на слабостта на парламентарната съпротива в лицето на Българска социалистическа партия и подмолните игри на Движение за права и свободи с ГЕРБ президентът се трансформира в главната опция на ръководството.

Продължението четете в Дневник -  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/02/05/4025322_nezavisimo_ot_podbudite_si_prezidentut_uceli_desetkata/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР